ONTWERPTAFELS
PROJECTBEGELEIDING & COACHING
Naar het ontwerpbureau
Naar de cursussen

Ontwerptafels > Toolbox > Literatuur

Toolbox

De toolbox wordt in de loop der tijd gevuld met ondersteunende informatie. Daarvoor ontwikkelen we zelf materiaal en delen we online materiaal van anderen. We vermelden in principe altijd de bronnen en auteurs. Mis je een bron of auteur, Mail ons daar dan over.

Literatuur

Edible forest gardens, Volume 1

Edible forest gardens, Volume 2

Creating a Forest Garden

Farming the woods

Herstellende landbouw

Het Bodemvoedselweb

Mycorrhizal Planet

Het verborgen leven van bomen

Niet zonder elkaar

Plantaardig

Landscaping with fruit

Around The World in 80 Plants

Trees

How to grow your own Nuts

Het paddenstoelenboek

How to grow Perenial Vegetables

Perenial vegetables

Food from your forest garden

Lekker landschap

Enzyklopädie Essbare Wildpflanzen

Eetbare wilde planten

Eten en drinken met wilde planten

Wild Plukken

Bloemen met smaak

Terug naar de onderwerpen

~ scroll voor alle informatie ~

Literatuur


Edible forest gardens, Volume 1

Ecological Vision and Theory for Temperate Climate Permaculture

Auteurs: Dave Jacke en Eric Toensmeier
Uitgever: Chelsea Green Publishing Company, White River Junction 2005 (377 blz)
ISBN: 1-931498-79-2
Standaardwerk in twee kloeke delen. Sterk in theoretische onderbouwing, met name door het verbinden van permacultuur en verschillende wetenschappelijke vakgebieden.

Edible forest gardens, Volume 2

Ecological Vision and Theory for Temperate Climate Permaculture

Auteurs: Dave Jacke en Eric Toensmeier
Uitgever: Chelsea Green Publishing Company, White River Junction 2005 (377 blz)
ISBN: 1-931498-80-6
Standaardwerk in twee kloeke delen. Sterk in theoretische onderbouwing, met name door het verbinden van permacultuur en verschillende wetenschappelijke vakgebieden.

Creating a Forest Garden

Working with nature to grow edible crops

Auteur: Martin Crawford
Uitgever: Green Books, Cambridge 2010 (384 blz)
ISBN: 978-1-900322-62-1
Standaardwerk van de pionier van Agroforestry Research Trust. Bevat veel gedegen informatie om mee aan de slag te kunnen gaan.

Farming the woods

An integrated permaculture approach to growing food and medicinals in temperate forests

Auteurs: Ken Mudge en Steve Gabriel
Uitgever: Chelsea Green Publishing Company, White River Junction 2014 (384 blz)
ISBN: 978-1-60358-507-1
Met name interessant vanwege de praktijkvoorbeelden van nuttige productie in bossen in het Noordoosten van de Verenigde Staten, zoals noten, eetbare paddenstoelen, medicinale planten en hout.

Herstellende landbouw

Agro-ecologie voor boeren, burgers en buitenlui

Auteur: Mark Shepard
Uitgever: Jan van Arkel 2014 (317 blz)
ISBN: 978-90-6224-533-8
Inspirerende mix tussen praktijkervaring van Shepards eigen New Forest Farm (60 ha) in het Noorden van de USA en beschouwingen en berekeningen over voedselvoorziening, natuur en de rol van voedselbossen.

Het Bodemvoedselweb

Alle kleine beestjes helpen

Auteurs: Jeff Lowenfels en Wayne Lewis
Uitgever: Jan van Arkel 2014 (238 blz)
ISBN: 978-90-6224-534-5
Inzichtelijk boek over de bodem, het bodemleven en de samenwerking met planten. Met name het eerste deel is relevant, het laatste deel is erg met tuindersogen geschreven.

Mycorrhizal Planet

Regenerative practices for the farm, garden, orchard, forest, and landscape

Auteur: Michael Phillips
Uitgever: Chelsea Green Publishing Company, White River Junction 2017 (245 blz)
ISBN: 978-16-0358-658-0
Hoe symbiotische schimmels met wortels samenwerken en zo de gezondheid van planten ondersteunen en de bodemvruchtbaarheid verhogen.

Het verborgen leven van bomen

Qat ze voelen, hoe ze communiceren - ontdekkingen uit een onbekende wereld

Auteur: Peter Wohlleben
Uitgever: Bruna Uitgevers BV 2016 (222 blz)
ISBN: 978-94-005-0732-6
In populair taalgebruik schetst Wohlleben hoe bosbomen elkaar ondersteunen, beconcureren en beschermen.

Niet zonder elkaar

Bloemen en insecten

Auteurs: Louis Schonhoven met Koos Biesmeijer, Gerard Oostermeijer, Rolf Roos e.a.
Uitgever: Uitgeverij Natuurmedia 2015 (187 blz)
ISBN: 978-90-8243-360-9
Toegankelijk boek over de wereld van bestuiving en bestuivers.

Plantaardig

Vegetatieve filosofie

Auteurs: Th.C.W. Oudemans i.s.m. N.G.J. Peeters
Uitgever: KNNV Uitgeverij 2014 (202 blz)
ISBN: 978-90-5011-526-1
Filosofische beschouwing over de intelligentie van de plantenwereld.

Landscaping with fruit

Auteur: Lee Reich
Uitgever: Storey Publishing, North Adams 2009 (191 blz)
ISBN: 978-1-60342-091-4
Naast een beknopte inleiding over permacultuur en tuinarchitectuur worden 40 veelal wat minder bekende fruitsoorten behandeld. Goed in belangrijke informatie over groeiplek, geschikte variëteiten, bestuiving etc.

Around The World in 80 Plants

An edible perennial vegetable adventure for temperate climates

Auteur: Stephen Barstow
Uitgever: Chelsea Green Publishing Company, White River Junction 2014 (304 blz.)
ISBN: 978-1-85623-141-1
Veel nuttige en onderhoudende informatie over eetbare vaste planten, geschikt voor ons klimaat, uit alle werelddelen.

Trees

for gardens, orchards and permaculture

Auteur: Martin Crawford
Uitgever: Permanent Publications, Hampshire 2015 (228 blz)
ISBN: 978-1-85623-216-6
Meer dan 70 soorten voedselbosbomen met veel achtergrondinformatie over biotoop, productie, bestuiving, winterhardheid en bruikbare cultivars.

How to grow your own Nuts

Choosing, cultivating and harvesting nuts in your garden

Auteur: Martin Crawford
Uitgever: Green books, Cambridge 2016 (319 blz)
ISBN: 978-0-85784-393-7
Standaardwerk voor de notenproductie.

Het Paddenstoelenboek

Zoeken > kweken > koken

Auteur: Edwin Florès
Uitgever: J.H. Gottmer/ H.J.W. Becht, Haarlem 2011 (128 blz)
ISBN: 978-90-230-1311-2
Overzichtelijk boek met duidelijke uitleg, praktische tips en smakelijke recepten

How to grow Perenial Vegetables

Low-maintenance, low-impact vegetable gardening

Auteurs: Martin Crawford
Uitgever: Green books, Cambridge 2012 (223 blz)
ISBN: 978-1-900322-84-3
Standaardwerk voor overblijvende kruidachtige planten.

Perenial vegetables

From artichoke to ‘zuiki’ taro, a gardener’s guide to over 100 delicious easy-to-grow edibles

Auteurs: Eric Toensmeier
Uitgever: Chelsea Green Publishing Company, White River Junction 2007 (241 blz.)
ISBN: 978-1-931498-40-1
Standaardwerk voor overblijvende kruidachtige planten.

Food from your forest garden

How to harvest, cook and preserve your forest garden produce

Auteurs: Martin Crawford en Caroline Aitken
Uitgever: Green Books, Cambridge 2013 (254 blz)
ISBN: 978-0-857841-12-4
Geordend per oogstseizoen passeren talrijke recepten van minder bekende soorten uit het voedselbos, van de Amerikaanse vlier tot de Japanse fuki (en de grijze eekhoorn).

Lekker landschap

Smullen van bos en veld

Auteurs: Michiel Bussink
Uitgever: KNNV uitgeverij 2014
ISBN: 978-94-92077-08-0
Veel smakelijke planten, bloemen, bessen, noten en paddestoelen worden verwerkt in talloze lekkere, grappige en verassende recepten.

Enzyklopädie Essbare Wildpflanzen

2000 Pflanzen Mitteleuropas Bestimmung, Sammeltipps, Inhaltsstoffe, Heilwirkung, Verwendung in der Küche

Auteurs: Steffen Guido Fleischhauer, Jürgen Guthmann en Roland Spiegelberger
Uitgever: At Verlag
ISBN: 978-3-03800-752-4
De bijbel van de eetbare wilde planten, enkel verkrijgbaar in het Duits. Een select deel is wel vertaald naar het Nederlands, zie hieronder. Bijna alle Nederlandse boeken over eetbare wilde planten hebben dit standaardwerk als bron.

Eetbare wilde planten

200 soorten herkennen en gebruiken.

Auteurs: Steffen Guido Fleischhauer, Jürgen Guthmann en Roland Spiegelberger
Uitgever: Schildpadboeken, maart 2014
ISBN: 978-9-077463-25-3

Recentie:

MergenMetz

Duidelijk boek voor het herkennen en gebruik van eetbare wilde planten.
Er wordt beschreven wat je van de plant kunt eten, in welke periode, waar je de plant kunt vinden en hoe je de plant kunt gebruiken in de keuken. Eventuele verwisselbaarheid met een giftige plant wordt aangeven met een beschrijving van de giftige plant.

Eten en drinken met wilde planten

Eten en drinken met wilde planten Gids voor het herkennen, oogsten en bereiden van wilde planten, het hele jaar door

Auteurs: Laurette van Slobbe
Uitgever: Jan van Arkel 2013
ISBN: 978-9-490404-00-0
Recepten handig verdeeld over verschillende maanden.

Wild Plukken

de alternatieve fruittuin

Auteurs: Peter Kouwenhoven en Barbara Peters
Uitgever: KNNV uitgeverij 2014
ISBN: 978-90-5011-478-3
Wilde vruchten en zaden plukken en bereiden.

Bloemen met smaak

Auteur: Anna Koster
Uitgever: KNNV uitgeverij 2017
ISBN: 978-90-5011-605-3
50 eetbare bloemen en 25 verrassende recepten.